ΚΟΙΝΩΝΙΑ

15 παράπονα ημερησίως  από δικαιούχους στο ΓεΣΥ - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

15 παράπονα ημερησίως  από δικαιούχους στο ΓεΣΥ - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

 

Τουλάχιστον δεκαπέντε παράπονα ημερησίως από δικαιούχους του ΓεΣΥ, που αφορούν γιατρούς ή παρόχους, δέχεται το τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναφέρει πως τα παράπονα μηνιαίως ανέρχονται περίπου στα πεντακόσια, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν και πολύ σοβαρά και τα οποία εξετάζονται άμεσα.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως το τηλεφωνικό Κέντρο δέχεται ανά μήνα περίπου 20 με 30 χιλιάδες κλήσεις, ωστόσο, σημείωσε ότι οι πλείστες εξ αυτών αφορούν σε απλά ερωτήματα, στα οποία δίδεται η ανάλογη καθοδήγηση.

«Τα παράπονα που προκύπτουν είναι γύρω στα 15 την ημέρα και γύρω στα 500 τον μήνα, τα οποία εξετάζονται από την Υπηρεσία. Άλλα σοβαρά και άλλα πιο μικρής σημασίας», είπε συγκεκριμένα ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Τα πιο συνηθισμένα παράπονα

Όπως εξήγησε το τηλεφωνικό Κέντρο λαμβάνει παράπονα από δικαιούχους για γιατρούς ή για παρόχους του ΓεΣΥ, σημειώνοντας πως «κάποια παράπονα που λαμβάνονται κρίνονται ως σοβαρές υποθέσεις, ενώ κάποια άλλα διερευνώνται και κλείνουν χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε άλλη συνέχεια».

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, τα παράπονα γίνονται επί καθημερινής βάσεως και είναι φυσιολογικό, αφού μιλάμε για 870 χιλιάδες δικαιούχους, για να συμπληρώσει πως τα παράπονα είναι διαφόρων μορφών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως τα πιο συνηθισμένα παράπονα αφορούν στη μη ανταπόκριση προσωπικών γιατρών σε τηλεφωνήματα δικαιούχων, ωστόσο προσθέτει ότι  μέχρι να διερευνηθεί από τον ΟΑΥ, την επόμενη ημέρα η υπόθεση κλείνει, γιατί ο δικαιούχος αναφέρει στην Υπηρεσία ότι ο προσωπικός του γιατρός τελικά επέστρεψε την κλίση μετά από λίγες ώρες.

«Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν υφίστανται καν. Απλώς τις εισπράττουμε και κλείνουν αυθημερόν», συνέχισε.

Ερωτηθείς αν οι καταγγελίες που εισπράττει ο Οργανισμός αποδεικνύονται μέσα από το λογισμικό του, ο Διευθυντής του ΟΑΥ ανέφερε πως το λογισμικό του ΟΑΥ χρησιμοποιείται ως ένα υποβοηθητικό εργαλείο, ώστε να ερευνηθεί μια υπόθεση.

Ωστόσο, σημείωσε πως δεν δίνει όλες τις απαντήσεις, εξηγώντας ότι εάν το παράπονο αφορά στη μη ανταπόκριση προσωπικού γιατρού σε δικαιούχο «αυτό δεν μπορεί να ελεγχθεί από το σύστημα».

Είπε πως «το σύστημα είναι χρήσιμο, ώστε να εξαχθούν κάποια στατιστικά στοιχεία που αντανακλούν τη συμπεριφορά του παρόχου», για να συμπληρώσει ότι «αν κάποιος πάροχος είναι ύποπτος πως προβαίνει σε ύποπτες συμπεριφορές τα στατιστικά στοιχεία μπορούν να μας βοηθήσουν και να μας καθοδηγήσουν».

Ανέφερε ακόμα ότι αν η πρακτική κάποιου γιατρού που ακολουθεί, είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με άλλους συναδέλφους του τότε αυτό ενδεχομένως κινεί υποψίες για διερεύνηση, ωστόσο, τόνισε πως «αυτό δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι αυτός ο συγκεκριμένος  γιατρός είναι ένοχος», αφού ενδεχομένως να υπάρχει δικαιολογία ή ενδεχομένως να έχει γίνει κακή διαχείριση των πόρων του ΓεΣΥ.

«Καταχρήσεις υπάρχουν σε όλες τις Υπηρεσίες του ΓεΣΥ»

Σε ό,τι αφορά τις καταχρήσεις στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως «καταχρήσεις υπάρχουν σε όλες τις Υπηρεσίες του ΓεΣΥ όπως και σε όλα τα συστήματα του κόσμου».

«Δεν υπάρχει κάποια Υπηρεσία που μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι δεν γίνεται καμιά κατάχρηση. Και όταν λέμε κατάχρηση εννοούμε ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα οι πόροι είτε και ενδεχομένως να γίνεται και παράβαση της νομοθεσίας και να είναι κάτι πολύ σοβαρό και να είναι ποινικό. Υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις στην κακή συμπεριφορά και η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική», εξήγησε.

Σε ερώτηση εάν ο ΟΑΥ προβαίνει σε διορθωτικές κινήσεις, ώστε να μπει φραγμός σε αυτές τις καταχρήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «γίνονται διάφορες ενέργειες και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που αποκτούμε με τον εντοπισμό αυτών των παραβάσεων». 

Επίσης, είπε πως εντατικοποιούνται οι έλεγχοι, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο έχει κωδικοποιήσει διοικητικές ποινές, που επιβάλλονται στους παρόχους ανάλογα με την έκταση, τη διάρκεια, τη σοβαρότητα της παράβασης.

Είπε περαιτέρω ότι ο Οργανισμός προσπαθεί να καλλιεργήσει κουλτούρα και σε επίπεδο παρόχων και σε επίπεδο δικαιούχων.

Επιπλέον, σημείωσε πως γίνεται ανάλυση δεδομένων μέσα από το σύστημα πληροφορικής, για να συμπληρώσει ότι «έχουμε μετά από δύο χρόνια ζωής του συστήματος τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε μια καλύτερη εικόνα της συμπεριφοράς κάποιου παρόχου και κάποια άλλα μέτρα τα οποία εφαρμόζουμε για να περιορίσουμε τις καταχρήσεις».

Μακρύς ο δρόμος για περιορισμό των καταχρήσεων

«Αναγνωρίζουμε», συνέχισε, «ότι είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει και πρέπει να το διαχειριστούμε. Οι ενδείξεις που έχουμε μέσα από τους ελέγχους που διενεργούνται και μέσα από τις πληροφορίες που φτάνουν κοντά μας είναι ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια για να περιοριστεί ακόμα πιο πολύ το θέμα των καταχρήσεων. Δεν λέω ότι έχουμε φτάσει σε βαθμό ικανοποιητικό. Έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε για να περιορίσουμε τις καταχρήσεις», υπογράμμισε.

Σχετικά με τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται, ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια, ώστε να δημιουργηθεί μια κουλτούρα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «ναι μεν υπάρχει αρκετός δρόμος να διανύσουμε, όμως, όλοι μπορούν να παραδεχτούν ότι υπάρχει μια βελτίωση σε σχέση με τότε που ξεκινήσαμε».

Μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ η μεγαλύτερη ποινή

Σε σχέση με τις ποινές που προβλέπονται, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως αφορούν σε πρόστιμα από μικρά ποσά μέχρι πολύ μεγάλα, για να σημειώσει πως το μεγαλύτερο πόσο που προβλέπεται είναι 30 χιλιάδες ευρώ, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει επιβληθεί τέτοιο ποσό.

Δεν μειώνεται ο αριθμός ασθενών που δικαιούται ένας ΠΙ να εγγράψει

Κληθείς να αναφέρει αν ευσταθεί η πληροφορία ότι θα χαμηλώσει η οροφή που επιβάλλεται από τον ΟΑΥ σε σχέση με τον αριθμό των ασθενών που δικαιούται να εγγράψει ένας προσωπικός γιατρός, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «προς το παρόν δεν είναι στα σκαριά οποιαδήποτε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για τέτοιο θέμα».

«Δεν υπάρχει προς το παρόν τέτοια εισήγηση. Δεν αποκλείεται όμως αυτό μελλοντικά», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν δικαιούται κάποιος γιατρός να διαγράψει ασθενή του, απάντησε: «Ναι δικαιούται. Αλλά ο δικαιούχος μπορεί να έρθει μετά να καταγγείλει και να υποβάλει παράπονο ότι διαγράφηκε. Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα ασθενείς μπορεί να θέλει να φύγει από κάποιο γιατρό και μπορεί να μην συμπλήρωσε τους 6 μήνες που δικαιούται για να φύγει. Σε τέτοια περίπτωση για να φύγει πρέπει να συναινέσει ο γιατρός».

Περιπτώσεις εκνευρισμού γιατρού και να θέλει να διαγράψει ασθενή είναι σπάνιο φαινόμενο και έχει γίνει σε πάρα πολύ λίγες περιπτώσεις, σημείωσε, τέλος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χειροπέδες σε 58χρονο για διάρρηξη και κλοπή - Μπήκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου και άρπαξε το χρηματοκιβώτιο

• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου

• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;

• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;

• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ

• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο



LIVE - Εκλογές ΗΠΑ 2024: Άνοιξαν οι κάλπες για τη μάχη των μαχών - Ντόναλντ Τραμπ ή Κάμαλα Χάρις για «Πλανητάρχης»;

LIVE - Εκλογές ΗΠΑ 2024: Άνοιξαν οι κάλπες για τη μάχη των μαχών - Ντόναλντ Τραμπ ή Κάμαλα Χάρις για «Πλανητάρχης»;

Το ThemaOnline σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις για τις αμερικανικές εκλογές. Οι πρώτες κάλπες άνοιξαν και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top